© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

















Bål og brand 1



Sandart på 4,7 kg. og 77 cm. fanget af Allan Mathiasen

Beretning
Daniel pressede på for en sandarttur, måske noget med at andre guider han har haft på opgaven ikke rigtigt leverede det ønskede :P

Jeg gav efter, og havde et lille vindue lørdag aften, hvor forholdene også så helt perfekte ud.

Afgang hjemmefra ved 17-tiden, i med jollen, tænde benzinmotoren, og så sejle et stykke i mørket til den valgte plads. Jeg havde besluttet at der skulle lidt afveksling til, men der er trods alt ikke uendeligt meget fisketid for mit vedkommende for tiden, så jeg sejlede målrettet til et spot der for et par år siden gav mig en håndfuld fine fisk.

Det skulle vise sig at være det helt rigtige sted. Jeg satte første stang, og inden jeg fik slået bøjlen til var flåddet væk. Sandart! Den stod dog desværre af før den så båden. Det var dog hurtigt glemt, thi da vi 10 minutter senere havde sat alle grejerne og kom rigtigt ind på spottet igen, ja så var der nap til mig og trippel (!) nap til Daniel. Bål og brand, stress og hastige trofæbilleder! Det gik nu meget godt, og tre sandart plus en gedde kiggede forbi.

Det gode fiskeri var naturligvis ikke ovre endnu, men de 15 medbragte skaller fik meget hastigt ben at gå på mellem sandart og enkelte pindgedder, der jagede som gale i månens klare skær. Kl. 22 var der ikke flere agnfisk i hverken spanden eller på mine kroge, og vi kunne sejle ind.

Jeg ser ingen grund til at nævne, at jeg satte PR i bål, i det jeg tabte en stang i vandet, naturligvis med Baitrunneren slået til, hvorfor den først kom op igen da jeg havde rykket alle 200 meter line af spolen, og (noget værre) faktisk også valgte at tabe en fin sandart direkte i dørken. Jeg vil hellere bare huske, at jeg løb af med turens tre største sandfisk.

15-12-2013
Bjarke Dehli | bjarkedehli@hotmail.com
Der findes ingen sikre ydre karakterer til at adskille de to køn. Bedste karakter er ryggens profil mellem hoved og forreste rygfinne. Hos hunnen er linjen ret, mens den er mere konkav hos hannen. Dog er der stor individuel variation, så kønsbestemmelse på den måde er usikker. Endvidere kan hannens bug i gydetiden få et blåligt marmoreret skær, mens hunnens forbliver lysere.

Fra "Atlas over danske ferskvandsfisk"- et must have for enhver fiskeintereseret
18-12-2013 13:18:26
Daniel Lindvig | deinerl@sol.dk
*naturlig
17-12-2013 13:32:27
Daniel Lindvig | deinerl@sol.dk
Mørke hankatte lyder som en rigtig 'lystfiskerhjemmefilosofi'..;) Som Allan skriver, så bliver hannerne kønsmodne før hunnerne (før; som i ren str. styret) - ligesom aborrerne. Og det er jo klart, at det sætter en natulig begrænsning i antallet af store hanner relativt til hunner (man kan jo ikke knalde og have fisk i munden på samme tid). Som man siger...
17-12-2013 13:32:02
Allan Mathiasen | fiskerallan@hotmail.com
Hannerne kønsmodner i hvert fald før hunnerne, og det passer jo på en del fisk, at damerne bliver størst, så du har sikkert ret. Jeg kan dog ikke finde noget om det, men vil alligevel opfordre alle med sandartinteresse til at læse om fisken på fiskepleje.dk, hvor man også adresserer de store årgange og den famøse men noget iregelmæssige syvårscyklus.
17-12-2013 0:10:09
Laurits Therkildsen | lauritstherkildsen@gmail.com
Det eneste sted jeg har det fra, er fiskeren i Ry. Han fortalte mig ved premieren, at man kunne kende hannerne på den meget mørke farve. Da jeg så sætter krogen i en kulsort sandart et par timer senere, ville jeg prøve hans teori af. Og for at være helt ærlig, så gjorde kønnet også mine kvaler med at batte den noget mindre. Måske fejlagtigt, hvem ved. Det er i øvrigt den eneste han-sandart over 3-4 kg, jeg nogensinde har fanget (og åbnet).

Er hannerne ikke normalt noget mindre?
16-12-2013 21:21:07
Allan Mathiasen | fiskerallan@hotmail.com
Tak Laurits :)
Billedet er måske en smule underbelyst, men du kan meget vel have ret. Jeg har før hørt snak om at sandart kan kønsbestemmes ud fra den mørke farve eller en nakkepukkel for den sags skyld (Som denne så ikke har). Jeg har dog ikke rigtigt selv nogen fornemmelse omkring det, da jeg ikke kan erindre at have åbnet nogen over 70 cm, men på den anden side så er de små hanner i hvert fald forholdsvis "sorte" når de begynder at stille sig på gydebankerne i april. Er det med kønsbestemmelsen af sandart noget du har noget på?
15-12-2013 22:45:07
Laurits Therkildsen | lauritstherkildsen@gmail.com
Rigtig fine fisk! Overbevisende godt fisket - du kan sgu det pis! Et det bare billedet der snyder, eller er det en stor, mørk hankat, den dér?

15-12-2013 20:40:51