© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

Jigger...2Havørred Åen på 2,3 kg. og 58 cm. fanget af Jonas Rasmussen

Beretning
Jeg har haft en stribe korte ture til åen hen over sommeren, men da det er familielivet og ikke forholdene i åen, der bestemmer fisketiden, så er der desværre ikke kommet det store på land. Et par rejste og mistede havørreder, samt en håndfuld pæne bækørreder er det blevet til. Største bækørred var faktisk en super flot fisk på 39 cm, men det var selvfølgelig en dag, hvor kameraet lå hjemme og telefonen gik tør for strøm – så intet billede af den… På denne aften faldt de gode fiskeforhold dog omsider sammen med muligheden for et par timer ved åen!

I sidste sæson eksperimenterede jeg lidt med at bruge jig i åen. Rationalet var, at når alle andre rovfisk er vilde med de moderne gummidyr, hvorfor så ikke også havørrederne? Indtil nu har jiggen primært været fremme når de dybe huller skulle afsøges, og troen på foretagendet har været stor, selv om anstrengelserne ikke er blevet belønnet. En blød gummijig i strømvand ser altså bare pisse fed ud!!!

På forrige tur forsøgte jeg mig lidt med at bruge jiggen på samme måde, som jeg normalt ville fiske en spinner – altså primært med korte kast tværstrøms og et langt kast opstrøms de steder, hvor det er muligt. Det virkede helt rigtig i mit hoved! Jiggen kaster super godt, fisker effektivt med det samme den rammer vandet, synker hurtigt, og kan fiskes ekstremt hurtigt selv i de dybe huller - altså præcist de kvaliteter, som jeg altid har ønsket finde ved en spinner. Desuden sidder jiggen sjældent fast og fanger kun meget lidt skidt, så der er meget effektiv fisketid. Denne tur gav dog kun et par pæne bækørreder (ca. 30 cm) og et par forsigtige puf og en enkelt følger fra de større fisk i åen – jiggen manglede altså stadig at bevise sit værd!

På den efterfølgende tur blev teorierne så omsat til praksis! Jeg havde glemt mine pol-briller i bilen, og var derfor noget handicappet i forhold til at fiske rundt om grødepuderne og se eventuelle følgere. Alligevel var det ikke noget problem at se det store hvide gab, som åbnede sig bag gummidyret halvvejs inde ved stangspidsen efter et kort kast skråt opstrøms. Fisken tog jiggen hårdt og gik tungt fra starten. De mange udhængende tagrør gjorde fighten besværlig, og jeg endte også med at gå i åen med nettet i hånden, da linen var kommet rundt om nogle tagrør på modsatte bred. Missionen var lykkedes, og den første havørred på jig lå i græsset – endda en rigtig fin letfarvet hanfisk på 71 cm!

Men en enkelt fisk er jo ikke meget at lave statistik på, så jeg fortsatte med at fiske mig tilbage mod bilen.
En lille halv time senere rejste jeg en god bølge, som dog ikke resulterede i fast fisk, men endnu en halv times tid senere blev jiggen stoppet hårdt og kontant helt ude i et langt kast opstrøms. Fisken var mindre end den forrige, men fightede bedre med mange spring og korte, hurtige udløb. Gassen gik dog hurtigt af ballonen, og jeg kunne uden dramatik nette en smuk blank hunfisk på 58 cm.
Herefter havde jeg fået stillet min lyst, og begav mig tilbage mod bilen netop som mørket begyndte at falde på.

Jiggen jeg fiskede med denne aften var en Hvid/gul/rød Savage Gear cannibal shad på 7 cm monteret på et 5 g ball-jighead med en str. 2/0 krog. Med disse to fine fisk på samvittigheden har jiggen nu fortjent en fast plads i min boks, og med denne beretning håber jeg, at jeg har inspireret andre til at bryde de faste traditioner og eksperimentere med fiskeriet. Hvad enten man står ved åen, på kysten eller i søerne, så er det altid fedt at gøre sig nogle tanker om sit fiskeri, og endnu bedre når de sidenhen viser sig at holde stik!

K&B

19-8-2014