© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

















Lidt fra åen



Havørred Åen på 0 kg. og 74 cm. fanget af Andreas Svarer

Beretning
Jeg var taget en et smut i åen i håbet om at de sidste par dage med lidt spredte byer havde givet lidt farve til vandet. Det var desværre ikke tilfældet, og den var mere klar end jeg havde set den før, men nu var jeg der så skulle der selvfølgelig også fiskes. Efter at have fisket mig opstrøms i en halv times tid, uden at se noget, er der pludselig en fisk der skyder ud fra modsatte side for at se nærmere lidt nærmere på spinneren, som fiskede ved egen brink. "Fedt, så er der fisk" tænkte jeg. Fisken stillede sig ved egen brink, så jeg skyndte mig at tage endnu et kast langs egen brink, mens fisken stadig var lidt knurren. Og lige som jeg kan se spinneren i det klare vand, kommer fisken luskende bagefter. Jeg er ved at løbe tør for line, så jeg fører stangen videre nedstrøms imens fisken haler ind på spinneren. Og lige da jeg mister spinneren af syne bag nogle siv, er det sidste jeg ser at fisken lige åbner munden en smule. Jeg gør som plejer; panikker fuldstændig og giver et febrilsk tilslag lige op i luften, med en forventning om at spinneren ville flyve lige ud af vandet. Men til min store overraskelse, nåede spinneren åbenbart at få fat i fisken, og den begynder at ruske med hovedet i inde i sivene. Efter 2-3 min med et par korte udløb og noget tumleri, tænker jeg at fisken er ved at mør, så jeg hopper i baljen, og får lavet et nogenlunde hul i sivene, hvor jeg vil lande fisken. Men fisken er tilsyneladende ikke helt tilfreds med mit plaskeri, så den stikker af i et voldsomt udløb 10 m opstrøms. Jeg får den heldigvis vendt inden den begynder at rode sig ind i nogle siv. Den bliver presset ned foran mig igen, hvor jeg godt kan se det medbragte net, måske lige var i underkanten, så det bliver kylet op brinken, hvorefter jeg kan gribe fisken om halen, og hurtigt konstaterer at fisken er noget større end forventet. Og da jeg kan se det er en hanfisk, bliver den løftet op det tørre, hvor den bliver sendt til de evige sildestimer. Jeg sidder i et stykke tid og beundre fangsten, og kan ikke rigtig få mig selv til at fiske videre bagefter. Så jeg vendte snuden hjemover igen, efter en kort, men yderst vellykket tur.

En uges tid senere måtte jeg af sted igen. Åen var lidt mere farvet end sidst, så det lovede godt. Og det gik jo hverken værre eller bedre end, at jeg efter en times fiskeri igen kroger endnu en god fisk. Den her gang var det dog en flot hunfisk som fik friheden igen, i håbet om at fiskeguderne vil belønne mig for det senere. Jeg venter i hvert fald spændt;)

30-8-2014
Tue Petersen | tuepetersen@hotmail.com
Det er da spændende. Det var jeg slet slet ikke klar over.
2-9-2014 9:32:04
Thomas Mosgaard | t.mosgaard@hotmail.com
En hanfisk kan gyde med flere hunfisk. Hanfiskene kan producere mere sæd henover gydeperioden. En hun har de æg hun har, der bliver ikke produceret flere. Det vil sige at det er antallet af hunfisk der bestemmer hvor mange befrugtede æg der bliver lagt i et givent vandløb. Dette gælder indtil at der er så få fisk at man skal til at tænke på genmassen, men er der så få fisk skal alle fisk genudsættes.

Men man skal ikke have det dårligt med at tage en hunfisk, men fanger man så mange fisk at man alligevel sætter fisk ud så er det en god idé at tage hanfisk og genudsætte hunfisk. Som bonus så kan jeg nævne at madkvaliteten er bedre ved hanfisk, da hunfisk har en større investering af deres fedtreserver og derfor en ringere madkvalitet. Når fiskene begynder at kneppe, så er hannerne mere aktive og ender faktisk med at have en større investering end hunnerne. Men som sagt så sker denne investering først under gydningen så hannerne er bedst op til gydningen.
Håber det hjalp.
2-9-2014 7:15:21
Tue Petersen | tuepetersen@hotmail.com
Og tillykke med fiskene iøvrigt, Andreas :)
1-9-2014 21:48:26
Tue Petersen | tuepetersen@hotmail.com
Det her med genudsætning af hunfisk, men ikke af hanfisk, det forstår jeg ikke. Jeg har faktisk aldrig hørt det før. Jeg troede der var langt flere hunfisk end hanfisk. Men hvad jeg tror er ligemeget. Er der en venlig sjæl som kort vil forklare meningen?
1-9-2014 21:48:09
Nicki Eriksen | nickieriksen@gmail.com
Fed tekst.
30-8-2014 21:36:00