© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

Referat Laksekraner


Skæbnen ville det som bekendt, at der kun blev fanget havørred på laksekraneren, så vi tænkte at vi måtte have laks til gode her på havørredturen. Destination blev derfor i sidste øjeblik ændret til Storåen, da Lilleåen er ren lort og havde fisket meget sørgeligt hen over Gudenåkonkurrencen, der sluttede dagen forinden. Klokken 5.15 ringede vækkeuret og klokken 5.30 var Schacksens pimpslæde i fuld galop mod Holstebro. Af uransagelige årsager var vi kun 4 tilmeldte til denne tur, hvoraf en var et helt nyt medlem. Vedkommende er normalt primært kystfisker, og var altså stadig lakse jomfru – noget vi forhåbentlig skule få ændret på. Efter halvanden time ankom vi til det rigtige Danmark, og lagde ud ved Bur bro, hvor den mægtige å osede af laks imens traner sang fra himmelhvælvingen. Fremragende omgivelser at trække laks på land i! Jeg gik i opstrøms retning med den sædvanlige sorte mepps kondomspinner i 25 g som lokkemad, og de 2 fluefimser modsat. Efter 1,5 time havde der ikke været noget action udover, at jeg nær var blevet bedækket af en meget frisk tyrekalv. De stolte fluefiskere havde heller ikke oplevet noget udover det sædvanlige båleri, på trods af deres håndrullede stænger til en mindre formue.

 

Derefter tog vi til Hængebroen, hvilket skulle vise sig at være et godt træk. Denne gang alle 3 bevæbnet med kondomspinner. Vi gik opstrøms og anviste Nicolaj guldpladsen og gav ham et lynkursus i spinnefiskeriet kunst. Lærenem som han var, gik sjakalen og jeg trygt videre opstrøms, men havde knap nok taget første kast, før der blev råb LAAAAAAAAKS!!!!!!!! Det kan da ikke passe så hurtigt, det må være en gren, tænke jeg. Vi drønede alligevel tilbage for at se, men den var minsandten god nok – en pæn laks sprællede vildt for enden af linen, og stangen var krøllet helt sammen. Det var da lige godt satans! Den unge ulk var skam ikke ked af det. Sjakalen fik hurtigt smidt tøjet og hoppede i åen for at lande dyret, imens undertegnede legede kameramand. Det var ikke en helt smertefri fødsel at få landet laksen, da der var dybt vand tæt under land og en masse udhængende vegetation. Et net havde gjort underværker. Tillige var laksen ikke særlig samarbejdsvillig og der måtte flere forsøg til, før sjakalen fik bidt sig ordentlig fast i haleroden på den let farvede hunfisk og trukket den på land. Et nervepirrende drama var afsluttet, og sejren skulle lige til at synke ind, da laksen med et spjæt forsvandt ud i åen igen – det sker så bare æ’ det der, som man havde sagt i Thy. Tilbage var den slappe line viklet ind i sivene – sagen havde netop taget en katastrofal drejning. Skuffelsen var næsten ubærlig, indtil sjakalen efter at have meldt at fisken var mistet, konstaterede at den på mirakuløs vis, stadig var på. Heldigvis forhold den sig rolig, og kom endnu en gang på land. Denne gang længe nok til at den glade fynbo kunne få et billede og et møs med sin første laks. Fisken blev målt til imponerende 92 cm, skånsomt genudsat og svømmede livligt videre en stor oplevelse rigere. For at gøre dette lille efterårsmirakel endnu vildere var den lille modhageløse trekrog nærmest rettet ud til 90 grader. Hvordan det gik til at den ikke røg af, ved vi ikke, men vi takker herren!

 

 photo 20180916_095710.jpg">

For at fejre denne fantastiske oplevelse blev grillen fundet frem og god omgang frokost tilberedt, samt lidt kage og kaffe nydt med udsigt udover åen.

 

 

Laksefeberen rasede imidlertid, og der blev fisket intensivt de næste par timer – dog uden det store held. Hen på eftermiddagen efter et lille taktikmøde, nærmere jeg mig forventningsfuldt et lækkert 90 graders sving, hvor åen indsnævredes og strømmen var jævn. For at gøre pladsen lidt mere overflødig var der også et udhængende træ på indersiden – en sikker standplads, der efter bogen skal holde fisk. Jeg var på dette tidspunkt ved at være meget træt og deprimeret over ikke at kunne få skovlen under en dum laks. Derfor var glæden ekstra stor, da et velplaceret kast op i svinget resulterede i et hårdt hug efterfulgt af vilde rusk. En blank grilse med kom til syne, og blev efter et par minutters intens fight kanet ind i en venlig medfiskers net. En sikker landing uden den store drama. Fisken blev målt til 67 cm, og da lillekvoten stadig var åben (og stadig er det), blev den sendt til de evige gydebanker.

 

 

 


  photo 20180916_143254.jpg">

 

Undertegnede var så beskeden at fange en mindre laks, men sjakalen var endnu mere beskeden og fangede slet ingen

 

 

Derefter var min fiskelyst mættet, og jeg gik glad tilbage til bilen og nød en kop kaffe, imens de andre lige skulle have en par kast mere.

Morgen var blevet til middag og middag var blevet til eftermiddag, så kursen blev sat mod århus. Turens fisk blev Nicolais flotte debutlaks på 92 cm – endnu en gang tillykke!

 

Tak for en god dag og store oplevelser!

 

Ps Lars var turens fjerde deltager, og luskede efter sigende rundt ved århus å om aftenen. Det resulterede i en af de sjældne århus å laks - Tillykke herfra og godt gået!

 


  photo 11011212_1161632643863265_7529283811472949724_n.jpg">

 

Lars med sin fine laks fra århus å


25-9-2018
Tue Petersen | tuepetersen@hotmail.com
Bravo drenge 😊
27-9-2018 22:34:59
Lars Sandgaard | sandgaardlars8@gmail.com
Super godt referat.
Der er vist pyntet lidt på det sidste. Århus å kastede desværre ingen havørred af sig den dag.
27-9-2018 11:27:43