© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

















Bornholm 2012


Bornholm 2012


Med forårets komme blev årets første kystweekend med lommeulken afholdt. Noget utraditionelt blev destinationen Bornholm, vel det længste man kan komme væk på kystfiskeri i Danmark. Afstanden skræmte dog ikke ulkene og hele 14 mand havde tilmeldt sig, hvoraf der var pladser til de 12.

Afgang fra århus torsdag aften ved 18-tiden og seks timer senere blev klippeøen besat at fiskehungrende ulke. Det lejede sommerhus var som skabt til fisketurister og placeringen nede på sydkysten skulle vise sig at være helt rigtig.

 

Dag 1: De fleste var jo ikke kommet for at danse, så kl. 05.00 fredag morgen var der liv i huset og kort efter tøffede den første bil af sted mod solopgangen. Turarrangørens bil havde en stor fidus til fiskeriet lige nedenfor sommerhuset, mens en anden bil var noget mere hemmelighedsfuld. Her havde man nemlig kontakt med en lokal guide og kortene blev holdt helt tæt til kroppen hvad angår dennes anbefalede pladser. Det samme gjaldt den tredje bil og det gik hverken værre eller bedre end at de to biler endte med at køre til den samme plads.

Nå, men tilbage til fiskeriet. Fremme ved pladsen valgte undertegnede at tage Martin med til venstre mens Mikkel og Svarer Senior gik til højre. Et valg flere på turen måtte erkende var forkert, forlad ALDRIG Svarer Senior alene på en kyst med havørreder. Allerede efter en times fiskeri bimler telefonen og en forpustet Svarer Senior spørger om vi skal dele en flaske champagne. Efter en undermåler, en målsfisk og en nedfaldsfisk har Morten ramt jackpot med en blankfisk på 70 cm. Vi har ikke fisket en time og turen er allerede reddet.




Det viser sig at en stor stime fisk trækker rundt ude foran og de næste par timer morer vi os med at trække en stribe grønlændere og enkelte faldere op af suppen. De store blanke ser vi ikke mere til.


Også nordpå sker der ting og sager. Den tidligere formand går forrest når det kommer til at båle og den første store fisk han kroger, knækker hans fletline, som man åbenbart ikke bare kan have liggende i ubegrænset tid under sengen. Han får dog revanche med en flot fisk lige under 60 cm. Også Henrik og Svarer Junior finder fisk, fine blanke op til halvmeteren. Det blæser kraftigt op og forholdene bliver mere barske, lige præcis det som man er kommet til Bornholm efter. En enkelt bil må dog kapitulere og de kører til østkysten, hvor der er rart og læ men godt nok heller ikke nogen fisk.


For at opsummere en lang dag, så bliver der samlet landet knap 50 fisk og da mørket har sænket sig kommer Svarer Junior listende med en flot blank på 55 cm som vi andre havde ”glemt” nede på revet foran sommerhuset.


Svensk pølseret udgør aftens skafning og herefter er der hygge med fluebinding, fiskefilm og røverhistorier.



 

Dag 2: I dag var to biler klar til amokfiskeri fra morgenstunden. Forholdene er nu blevet rigtig griske og det kræver en indsats at fiske på syd- og vestkysten med 8-10 m/s lige i skærmen og deraf følgende bølger. Et par mindre grønlændere bliver det til om morgenen. To biler prøver herefter lidt pladser på østkysten men helt fedt bliver det aldrig. Der bliver mistet en pæn blank fisk og Martin lander en blank på godt halvmeteren.

Den tredje bil stikker ikke op for bollemælk og hele dagen kæmper de i forhold, som kun de færreste Bornholmere ville kaste sig ud i. Trods kæmpe bølger, hvidt skum overalt og ingen kontakt til agnen lykkes det at fange flere fisk, primært grønlændere og store nedfaldsfisk. Især Svarer Senior går igen forrest i kampen for nap i elementernes rasen.

Om aftenen hygges der i sommerhuset og efter aftensmaden, som bestod af tre varianter over bornholmsk ørred, spilles der poker og ses fiske-dvd´er.

Dagens resultat ender med 15-20 fisk, men de store blanke udebliver stadig.


Dag 3: Sidste dag for de fleste deltagere og alle giver den gas fra solopgang. Den ene bil fortsætter turens fine fiskeri på mindre blankfisk foran sommerhuset mens to biler kører op på vestkysten for at slåsse i bølger. Her er det igen igen igen Svarer Senior der går forrest og efter at have mistet en fin blank fisk har undertegnede fornøjelsen af at lande, fotografere og genudsætte en stor nedfaldsfisk for herren, i øvrigt hans femte falder over 70 cm på turen!


Også Henrik har fat i nedfaldsfisk størrelse XL og selvom de selvfølgelig ryger retur og betragtes som bifangster, så kan det nu varme med lidt nap mens man venter på drømmehugget.

Mikkel havde i to dage drømt om netop en fin falder, så der var lutter smil om ørene da Lindvig kunne fotografere ham med netop en præmiefalder i starten af tresserne. Dag 3 blev også kendetegnet ved, at gruppen blev ramt af en solid omgang mandeinfluenza, der nær havde kostet flere af deltagerne livet. Først blev Snapperen ramt og herefter røg Martin og Svarer Junior rundt, efter sigende skulle sidstnævnte stadig være sengeliggende. På falderebet lykkedes det Snapperen, som i øvrigt stod for turen detalje ved at tage til Bornholm uden vadejakke, at finde godt fiskeri. På kort tid lykkedes det at fange omkring 30 fisk, mens Jakob, Jonas og Pæren på forunderlig vis præsterede at stå præcis samme sted, kaste præcist samme sted hen og fiske med samme fluer uden at fange andet end én fisk tilsammen. Det er en præstation der i sig selv bliver svær nogensinde at overgå. At der også findes store fisk blandt de små så vi allerede på førstedagen, men Snapperen bekræftede det ved at smide en blank 3-4 kilos fisk under landingen. I skumringen efter de to biler var kørt mod færgen lykkedes det Svarer Senior at krane endnu en stor falder samt en mindre blank. Til aftensmaden forkæler Pæren os med en lækker menu bestående af frysepizza, forårsruller og pomfritter.

Dagens resultat blev på 40-45 fisk men stadig ingen store blanke.

 

Dag 4: Tidligt op og ned på pladsen tæt ved sommerhuset. Her var der ikke så mange fisk hjemme, men Lindvig fandt en grønlænder og en falder længere nede af kysten. Her fik Svarer Junior ligeledes en blank på knap halvmeteren. Herefter var det hjem til sommerhuset og en stadig sovende Pæren for at gøre rent. Efter en effektiv kamp med spande, støvsuger og klude begav vi os igen ned på pladsen. Igen igen igen igen var det Svarer Senior der viste vejen med en stribe grønlændere inden det lykkedes undertegnede at lande en velkonditioneret han-falder, stadig med stor krog og farveaftegninger. Tiden løb og lige da Pæren fandt fisk og havde tre nap i træk måtte vi vende snuderne mod færgen. Efter at have rigget af og gjort klar til at pakke bilen bliver turarrangøren pludselig opmærksom på, at afgang fra Rønne er 20.30 og ikke 16.30 som først antaget. På trods af ihærdige forsøg på sweet-talking af en booking-matrone lykkes det ikke at få ændrer billetten, så vi smutter i waders og får rigget grejet til igen. En god idé faktisk, for vi går direkte ned i en kæmpe stime havørreder der ukritisk napper på alt man rammer dem med. Efter en times underholdende fiskeri har Pæren, Lindvig og Undertegnede fanget 21 fisk op til halvmeteren og haft mindst ligeså mange nap. Dagens højdepunkt stå Mikkel dog for. Først kommer han væltende ned i en joggingdragt i håb om, at ørrederne kan nås fra land. Han må dog erkende at han kaster knap hundrede meter for kort, så op efter waders min dreng! Da Mikkel nu vader ud igen er stimen væk og i stedet får vi et ualmindeligt godt grin da hvalpen fra Hammel pludselig havner i baljen. Som et andet badedyr ligger han og foretager noget der bedst kan betegnes som hundesvømning inden han finder fodfæste og drivvåd må gå op i bilen og putte hos Svarer Senior. Ikke et dårligt valg, for her møder de en københavner der livligt deler ud af sine hjemmeproducerede gennemløbsblink.

Vi kører mod Rønne og får et gedigent måltid mad inden den lange rejse hjem.

Dagens resultat blev på ca. 30 ørreder, men stadig ingen af de store blanke.

 

Alt i alt var det en super tur der med hensyn til nap langt overgik vores vildeste forventninger. På sidste års tur havde 7 deltagere til sammen 4 nap på 4 dages fiskeri! De store blanke fisk, som Bornholm jo er kendt for, udeblev (næsten), men man havde dog hele tiden fornemmelsen af, at den kunne sidde der i næste kast. Som turarrangør er jeg særdeles imponeret over, hvorledes der blev gået til stålet på turen. Selv folk der ikke fisker kysten ofte kastede sig med krum hals ud i bølgerne og kæmpede til det sidste, det skal i have stor respekt for! Endelig må jeg også nævne turens absolutte ”top rod” Morten Svarer. Uanset hvad man gjorde eller hvor man fiskede, så var han hele tiden et skridt foran. Dette er næppe tilfældigt og et tydeligt bevis på, at er man ”i zonen” og opmærksom i sit fiskeri, så træffer man ofte alle de rigtige beslutninger. I sidste ende er det jo de rigtige beslutninger der giver fisk på tasken. Tak for en fed tur, vi ses forhåbentlig igen næste år!


 

/Bjarke Dehli


16-3-2012
Allan Mathiasen | fiskerallan@hotmail.com
Ja super referat, og alligevel føles det desværre ikke helt som om man var der selv. Lyder som en tur man bør gøre efter hvis man er en kriger med hang til sølv og løse skæl. Godt kampfisket!
18-3-2012 23:55:21
Morten Svarer | m.svarer@gmail.com
Helt vildt lækkert referat, men synes der mangler et billede af en lyserød lue? - er samtidig helt vild med Martins huer, det er næsten "indfødt style".. Tak for en kanon tur, håber på samme succes til næste år:)
18-3-2012 10:29:41
Tommy Norin Andersen | tommynorinandersen@hotmail.com
Lyder som en super god tur, men vældig godt til nap! Ærgeligt jeg ikke kunne være med. Næste gang.
18-3-2012 3:18:10
Kasper Bjerre | kasperbjerre@yahoo.dk
En god beretning med fine billeder (især det sidste), det er som at være der igen.
17-3-2012 21:13:35
Jakob Thyrring | thyrrings@gmail.com
Lækre historier at komme hjem til! Det må jo siges, at det lyder til at have været en helt fantastisk tur med noget fantastisk fiskeri med bølger og fisk i alle størrelser! Nu må jeg se om jeg kan gøre kunsten efter når jeg kommer til øen om ikke længe....
17-3-2012 21:04:16
Nicki Eriksen | nickieriksen@gmail.com
Det var da et imponerende antal landinger. Helt vildt.
17-3-2012 17:27:04
Kasper Stengaard Sørensen | ks_connection@hotmail.com
Slap af i har kranet! Skal så absolut med næste gang!
17-3-2012 11:18:57
Jonas Rasmussen | jribergaard@gmail.com
Dejlig beretning og lækre billeder efter en fed tur! Lur mig om ikke der kan skabes stemning for at gøre noget lignende igen til næste år. Jeg er klar...!
17-3-2012 0:06:02