© 2008 

www.lommeulken.dk


Login

Brugernavn:

Password:

Husk mig?
log ind

Mit livs fisketur


Var taget et smut til åen hertil aften (7/6), da jeg havde på fornemmelsen at det kunne gå hen blive en helt ok aften med opklaring og en aftagende vind. Bliver ikke skuffet da jeg står ud bilen og vinden allerede har lagt sig og en rigtig god klækning af majfluer er i gang….. i aften skal det være!!

Jeg får rigget til og bundet den trofaste French Partridge på forfanget. Jeg når ikke langt op ad åen før jeg ser den første fisk og er ikke et sekund i tvivl om at dette er en rigtig god fisk, godt nok har jeg ikke mange år på bagen som tørfluefisker (3-4 år), men selv min datter på 3 ½ år vil kunne se at dette var en god fisk, når den slubre i overfladen for derefter at ”head and taile”. Med rystende hænder og en puls tæt på….. rigtig høj, får jeg trukket noget line af hjulet. Første kast…… SLURP!! Fisken har taget fluen, tilslaget sidder som det skal og en fisk i kaliber grov vender…… fighten er i gang. Fisken går under det meste af fighten dybt med et par ture i overfladen og min #4 stang flex’er helt ned i korken. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at dette er en trofæ bækørred på den gode side af 50 cm. Nu må den bare ikke mistes. Synes dog selv at jeg er lidt på spanden, da jeg ikke har noget net, men finder et passende sted, hvor jeg mener det vil være muligt at lave en skånsom håndlanding.

Fisken er nu ved at være træt, vil skyde på at der gået en ti minutters tid, og jeg får sat mig på knæ og gør klar til landing, da det værst tænkelige sker…………… linen springer!! Nooooooooooooooo, jeg falder om på ryggen, rystende og grædefærdig….. har lige mistet mit livs tørflue-fisk!! Som jeg vil skyde på var tættere på de 60 end de 50 cm.

Stadig liggende og rystende som en Parkinson-patient får jeg fikset telefonen op af lommen og ringet til Martin B-L , for at fortælle om skete. Martin mener at jeg nok skal få muligheden igen, men den tror jeg sgu ikke rigtig på, nu hænger fisk på over halvmeteren jo ikke ligefrem på træerne…….. han får dog ret!!

Jeg kommer stille og roligt til mig selv igen, eller så meget man nu kan efter sådan en oplevelse, og får bundet en ny French Partrigde på forfanget. Jeg begynder at bevæge mig længere opstrøms, nedtrykt og med planer om snarligt at få fat i et fangstnet, er dog ikke nået længere end et par hundred meter, da jeg igen ser en god fisk, der står og ”head and tailer” midt i åen….. det her er sgu for godt til at være sandt. Jeg får listet mig på kastehold, men fisken bevæger sig noget rundt og det svært at forudsige hvor den vil komme op næste gang. Jeg holder inde med kastene, da jeg føler de gøre mere skade end gavn, da fisken pludselig viser sig lige ud for mig….. FUCK! Så er det nu. Kastet ligger som det skal og scenariet fra før gentager sig…..  SLURP!! Fisken har taget fluen, tilslaget sidder som det skal og en fisk i kaliber grov vender…… en ny fight er i gang. Denne gang bliver der ikke taget chancer og jeg hopper i åen med det samme. Fisken fighter noget bedre end den første og starter med et godt udløb nedstrøms. Jeg ligger pres på fisken, da der er en del træer ud over åen nedstrøms. Jeg får efter en rimelig udramatisk fight håndlandet fisken i vandet….. YES SIR!!! Fisken er i rigtig god form og der er ingen tvivl, dette er en dansk tørfluefisk lidt ud over det sædvanlige.  Jeg får taget et par hurtige billeder i vandet og får målt fisken til ±57 cm!!! Inden den bliver sat tilbage. WOW….hvilken fisk!! Er dog lidt i tvivl om det er en bækørred eller søørred, hælder mest til søørred, da den ikke rigtig har nogle tydelige røde prikker, i hvert fald ikke ret mange (hvad mener I?). Efter at have målt denne fisk til ±57 cm, så vil jeg nu skyde den første fisk til at have været 60+!!!

  

Efter lidt jubel-scener for mig selv stående i åen, kravler jeg i land og får endnu en gang gravet telefonen frem og ringet til Martin, denne gang med en del mere begejstring i stemmen end sidst. Det kunne dog have været hundred gange bedre at have ham ved åen, så der var en at dele denne kæmpe oplevelse med.

Photobucket  

Oplevelsen blev bestemt ikke mindre af at jeg senere på aftenen lander endnu en fisk over halvmeteren, igen hvad jeg tror, er en søørred. Fisken målte 52 cm!! (Desværre ingen billeder, da den røg hurtigt tilbage). Jeg ser 2-3 fisk mere i samme størrelse, som nøjagtig de andre fisk ”head and tailer” de, når de tager de store majfluer på overfladen. Tro det eller ej så fisker jeg ikke til disse fisk, men sidder bare og nyder dette syn mens de sidste majfluer sammen med solen så småt forsvinder. Jeg føler jeg har fået nok for i dag. Mens jeg slentre langs åen tilbage mod bilen, får jeg en mærkelig fornemmelse i kroppen, som jeg ikke rigtig kan beskrive, det tætteste jeg kommer, er vel en form for taknemlighed. Ved ikke om andre har haft denne følelse før, jeg har ikke!!

To fisk på samme aften over halvmeteren og så på tørflue…… har stadig ikke fattet det. Klokken er nu 00.23 og jeg sidder her i min sofa med en bajer og prøver at falde lidt ned, vil tro at dette er tæt på at være mit livs fisketur.   

Knæk & Bræk

Mads


8-6-2010
Torben Ankjærø | ankjaeroe_torben@hotmail.com
Det er da for vildt - Sådan Mads. Nu gælder det vist bare om at komme ud med fluen - i de rigtige åer vel at mærke!!

Jeg vil undlade at kommentere debatten, da aktivitetsudvalget har sagt det der bør siges.
10-6-2010 11:35:35
Daniel Lindvig | deinerl@sol.dk
Wauv!! Fed beretning og super flotte fisk! Tillykke med det Mads..
9-6-2010 23:08:11
Kasper Bjerre | kasperbjerre@yahoo.dk
Jeg tror du misforstod mit indlæg Thomas, jeg mener ikke, at en havørred fanget i en å kan tilmeldes som bækørred. Lige i dette specifikke tilfælde, synes jeg godt, at man kan argumentere for en tilmelding i bækørredkategorien.
Jeg er også fuldtændig ligeglad med om fisken er fanget tørt eller med spin, når det drejer sig om at tilmelde den.
Så tror i bund og grund vi er enige.
9-6-2010 21:28:47
Thomas Mosgaard | t.mosgaard@hotmail.com
Mit indlæg var for at provokere. Det var fordi det lød som om Kasper og Bjarke skrev at en Salmo Trutta fanget tørt i en å kunne tilmeldes bækørredkategorien. Det er jeg ikke enig i. En søørred der er i åen og spiser på denne tid forlader måske slet ikke åen i år og det kan helt sikkert argumenteres for at denne tæller som bækørred. Det kommer an på definationen af kategorien.


Igen Mads, det er satme en vild tur du har været på, bækørred eller søørred, det ændre ingenting.
Jeg er glad for at du har delt oplevelsen med os lige meget hvor mange point de er værd.
9-6-2010 14:00:38
Mads Nunn | mads.nunn@gmail.com
Jeg takker mange gange alle sammen!! Og tillykke til dig (Tommy) med din flotte ørd!
Har bestemt mig for ikke at tilmelde disse fisk, da jeg ikke vil, som sagt før, skabe ravage, og jeg er bestemt ikke "pige-sur" eller ligende :-)
Regner dog med at tage den mistede i aften, for der var ingen tvivl...det var en bækørred!! :-)

K&B
9-6-2010 9:33:31
Tommy Norin Andersen | tommynorinandersen@hotmail.com
Uha, det er ikke nogen nem debat I har gang i... Jeg blev selv meget inspireret af Mads' beretning, og fik god gammeldags fiskefeber, hvilket resulterede i, at jeg tog til åen. Her var jeg så heldig at fange en smuk fisk på 43 cm, som jeg uden tøven har tilmeldt bækørredkategorien. Selvom denne fisk har røde prikker (hvilket som Bjarke også nævner, altså ikke nødvendigvis er gældende for alle bækørreder) kan jeg da ikke afvise at fisken kunne være på ædetogt fra en eller anden tilfældig sø et sted i systemet. Jeg kan godt vende 'sagen' med de øvrige medlemmer af aktivitetsudvalget, men som jeg ser det, er den eneste løsning her at fangeren, så vidt muligt, selv vurderer hvorvidt fisken kan klassificeres som bækørred inden den bliver tilmeldt konkurrencen. I tvivlstilfælde, eller hvis nogen er uenige i beslutningen, må det i så fald være op til aktivitetsudvalget at vurdere om fisken kan gøre sig i bækørredkategorien. Om fisken er fanget på tørflue eller Mepps 4, har nu ikke noget med denne sag at gøre. For direkte at besvare Thomas' spørgsmål, så nej, havørreder taget på tørflue i åen kan ikke tilmeldes bækørredkategorien. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at du (Thomas) personligt er overbevist om at dine fisk er ørreder trukket op fra havet, og så gør det netop ingen forskel om de er fanget på en flue i overfladen eller en bundfisket orm. I Mads' specifikke tilfælde kan jeg godt, ud fra billederne, se at der kan være tvivl [siger jeg med en bækørred på 43 cm på listen, der som et lyn fra en klar himmel pludselig får en væsentlig ringere placering hvis disse fisk bliver tilmeldt konkurrencen :o)], men alt andet lige ligner de dog flere af de bækørreder Bjarke og jeg fangede på New Zealand, så de kan helt sikkert godt se sådan ud. Hvis Mads dog selv mener, at fiskene er søørreder, så hører de (i al fald med det nuværende regelsæt) ikke til i bækørredkategorien. Måske vi skal til at tage DNA prøver og sende til genekspression, eller gællebiopsier til Na/K ATPase-op/nedregulerings tests.. :o) Ej, spøg til side. Hvis Mads (?) gerne vil have sine fisk tilmeldt i bækørredkategorien, tager aktivitetsudvalget en beslutning og kan evt. vurdere om der til næste generalforsamling skal vedtages en eller anden form for 'bækørredskabelon'.
Alt dette sagt er det dog nogle f...... fine fisk du (Mads) har fanget der! På danicaimitation i et dansk vandløb vil scenariet helt sikkert også være oppe at rangere blandt mit livs fisketure. Tillykke med brunørrederne!!
9-6-2010 9:17:12
Bjarke Dehli | bjarkedehli@hotmail.com
@Thomas

Hvis fisken åbenlyst er en havørred som kommer op i åen fra saltvand for at gyde, så kan jeg ikke se hvorfor den skulle kunne tilmeldes bækørredkategorien. Min pointe er at det, medmindre man definerer at en bækørred absolut skal have røde prikker, kan være svært at se forskel på en søørred og en bækørred. En ørred der på visse tidspunkter af året lever i åen og på andre tidspunkter i søen, er det en søørred eller en bækørred? Vi må hellere lige få Tommy til at høre aktivitetsudvalgets mening i sagen, men der er ingen tvivl om at jeg stemmer for at en fisk som den Mads har fanget skal kunne tilmeldes konkurrencen under bækørredkategorien.
9-6-2010 0:43:25
Jonas Rasmussen | jribergaard@gmail.com
Jeg synes det er svært at vurdere hvordan vi skal behandle disse fisk i konkurrencen. Men helt generelt så kan hverken en havørred eller for den sags skyld en søørred blive til en en bækørred fordi den er fanget på tørflue. Havørred i åen har jo sin egen kategori, og søørred er der jo som sådan ikke nogen kategori til i konkurrencen. En søørred fanget på tørflue i en sø vil jo heller aldrig kunne tilmeldes som en bækørred! Når det så er sagt kan det jo være ganske svært at vurdere om en fisk fanget i åen er en søørred på vandring eller en bækørred...
Men det må være op til aktivitetsudvalget at afgøre sagen og bestemme hvordan reglerne skal være fremover!

Heldigvis bliver det jo ikke mindre fantastisk at fange en af disse vildt flotte fisk hvad end den tæller med i konkurrencen eller ej...
8-6-2010 23:48:14
Christian Kristensen | ck.ejer@gmail.com
Tillykke med fisken - du må ud og hente din tabte flue igen :D
8-6-2010 22:50:58
Thomas Mosgaard | t.mosgaard@hotmail.com
tillykke mads. Flot fisk.

Jeg skal lige høre bestyrelsen om man også må tilmelde havørreder taget på tørflue i åen i bækørredkategorien. Jeg fik nemlig 8 sidste år og lod være med at tilmelde dem da de var mindre end dem jeg havde i åhavørredkategorien. de ville dog ha klaret sig rigtig godt i bækørredkategorien.
8-6-2010 17:48:32
Jonas Rasmussen | jribergaard@gmail.com
Fed fed beretning og kæmpe tillykke med den flotte fisk! Satme ikke hver dag at man i DK får mulighed for at fiske til og kroge bare en enkelt af sådanne fisk!
Synes bestemt også at fisken ligner en søørred, men det bliver den så absolut ikke mindre interessant af...

Men nu bliver jeg da vist nødt til at få nosset mig sammen og komme til åen når jeg kommer hjem fra Rønbjerg til weekenden. Hvem fanden har da også fundet på at lægge et 10-dages kursus lige midt i majfluesæsonen!!!! :o(
8-6-2010 17:09:11
Bjarke Dehli | bjarkedehli@hotmail.com
Havørred/fjordørred er mere end almindeligt urealistisk grundet fangststedet. Anyways, er squ stadig temmelig misundelig og helt spændt op af fiskefeber som nærmest er blevet destruktiv. Kan slet ikke tænke på andet end at komme afsted lige nu. Jeg vil også fange en tørflueørred i DK større end min hidtidige pr på sørgelige 34 cm. Det ser heldigvis ud til at tålmodgihed betaler sig!
8-6-2010 16:34:46
Allan Mathiasen | fiskerallan@hotmail.com
Jeg ved ingenting om, hvordan sådan en brun ørred flytter sig. Hvis den er fanget der hvor jeg tror den er, så er fjorden dog usandsynlig.
Og uanset, om fisken svømmer lidt frem og tilbage, og måske æder sig en stor del af vægten til i smelt og cyprinid yngel, så er det sgu vildt fisket med to godt over halvmeteren. Kæmpe tillykke!
8-6-2010 15:08:59
Kasper Bjerre | kasperbjerre@yahoo.dk
Jeg synes da bare, du skal melde den til, den er jo fanget i en å. Jeg tænkte lige på, om det ikke kan være en fjordørred som er svømmet op i åen?
8-6-2010 13:18:12
Mads Nunn | mads.nunn@gmail.com
Takker!
@Bjarke: Havde tænkt på at melde den til konkurrencen, men ville jo nødig skabe ravage :-) Synes dog lige jeg vil have et go fra "Konkurrence-udvalget" ;-)
8-6-2010 12:39:30
Kasper Bjerre | kasperbjerre@yahoo.dk
Mange gange tillykke! Må siges at være noget af en tur du har haft der. Super beretning. Tror også du har ret i din antagelse med hensyn til, at det er en søørred.
8-6-2010 11:55:17
Bjarke Dehli | bjarkedehli@hotmail.com
Lækkert, tillykke Mads. Genial læsning!

Uanset søørred eller bækørred vil jeg da foreslå at melde fisken til konkurrencen. Det er er i princippet samme art og den er taget på tørflue i en å, ergo kan den snildt tilmeldes bækørred-kategorien!
8-6-2010 11:50:43
Martin Broch-Lips | martin_broch_lips@hotmail.com
Fedt historie Mads og tillykke med fiskene! Vanvittigt!

Det var bestemt en anden historie at tale med dig i telefonen da det lykkes - jeg har sjældent hørt dig så nedtrykt som efter første samtale... Men det er godt vi kan smile af det nu!

Tillykke igen!

Martin
8-6-2010 11:39:03